Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Самоковска питка

Самоковска питка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Самоковска питка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1
"Можем да ви дадем рецептата за пухкава пита, но за украсата ще трябва да я направите сами"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг.
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 250 гр.
  • захар - пудра 70 гр.
  • сода бикарбонат - 1 к. л.
  • сол - 1 к. л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресятото два пъти брашно се смесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта.

В отделен съд се разбъркват киселото мляко и 3 яйца, прибавя се мазнината и захарта. Тази смес объркваме с брашното, като се прибавя вода, докато се получи меко тесто за питка. Меси сем докато тестото се изглади и започват да се появяват мехурчета и да се отделя от съда.

Разстила се на кръгла питка, като отгоре се украсява с различни фигурки, направени от тесто, намазва се с жълтък и се оставя да престои около половин час.

Печем самоковската питка в умерена фурна.

След като е готова ефектната питка, се намазва с малко вода, загъва се в кърпа, за да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
515
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

анонимен
анонимен
тази питка е разкошна аз я обожавам става превъзходна
01.03.2013 14:44
1
Покажи всички подкоментари