Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като в купа слагаме заквасена сметана, наливаме леко затоплена вода и разбъркваме.
Прибавяме разбито яйце, захар, сол, бакпулвер и суха мая.
Настъргваме на ситно ренде кашкавал и слагаме и него в сместа за тесто, като продължаваме да разбъркваме. Поетапно ръсваме брашно, колкото е необходимо, за да получим еластично тесто.
Към готовото тесто прибавяме размекнато краве масло на няколко пъти, като продължаваме да месим, докато се поеме от тестото.
Ръсваме по малко брашно, докато получим гладко нелепнещо тесто, което оформяме на топка. Завиваме с найлон или кърпа и оставяме да втаса.
От втасалото тесто правим малки топчета, всяко от които леко разтегляме и с ръце оформяме гевречета.
Изпържваме в умерено загрято олио от двете страни до златисто.
Поднасяме с кисело мляко. Може да гарнираме с мед, сладко, сирене или с шарена сол. Отвън гевречетата са хрупкави, а отвътре са пухкави и мекички.
Пържените маслени гевречета са готови.