Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и сипете в купичка около една кафена чашка. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Оставете да се активира.
Разбийте яйцата без единия жълтък, него отделете за намазване, като му сипете една лъжичка прясно мляко и малко олио. При яйцата добавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете солта, направете кладенче и изсипете млечната смес и маята.
Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете с олио и покрийте с фолио да втасва.
Оформянето е по следния начин. Разделете тестото на една голяма топка и една малко по-малка от голямата. Голямата хубаво я загладете като объл хляб и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
Другата част тесто омесете с куркума и разточете на три обли кори, като ги мажете с олио без последната. Разрежете първо на 4 и после всеки триъгълник на още 3.
Получават се 12 листа, като всеки трябва да притиснете по средата с дървено шишче и отстрани на 3 места, така придобива изцяло листо. Голямата оформена топка пробийте с чаша на 4 места и там потавете листенцата както ви хареса.
Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути.