Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Рошава питка без повод

Рошава питка без повод

Рошава питка без повод
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Забъркайте тази пухкава питка ей така - без повод"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • кисело мляко - 300 мл
  • вода - 300 мл хладка
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от водата, като прибавите 1 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте и оставете на топло, за да бухне маята. Пресейте брашното и оформете кладенче.

Чукнете яйцата, прибавете разтворената мая, останалата част от водата, киселото мляко, олиото и солта. Разбъркайте с лъжица до получаването на едри трохи, след което започнете да месите.

Замесете меко тесто /ако е необходимо, добавете още брашно/, трябва да не ви лепне по ръцете. Покрийте с фолио и оставете на топло, за да си удвои обема.

Готовото тесто премесете и оформете на топчета с еднаква големина. Поставете топките в намазнена тава за печене и оформете питката. Намажете повърхността с разбит жълтък и накълцайте с ножица. Оставете питката отново да се понадигне.

Поставете питката в загрята фурна до 170 градуса за около 15 минути, след което увеличете градусите до 220.

По средата на печенето покрийте повърхността с хартия за печене. Проверете готовността на вътрешността на питката с дървено шишче. Ако е необходимо, намалете градусите, за да я доопечете. Печете до златист загар.

Готовата питка извадете от фурната, напръскайте със студена вода, покрийте с кърпа и оставете да се поохлади, след което я извадете от тавата и поднесете с шарена сол.

Рошавата питка без повод е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: