Начин на приготвяне
Разтворете маята в част от водата, като прибавите 1 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте и оставете на топло, за да бухне маята. Пресейте брашното и оформете кладенче.
Чукнете яйцата, прибавете разтворената мая, останалата част от водата, киселото мляко, олиото и солта. Разбъркайте с лъжица до получаването на едри трохи, след което започнете да месите.
Замесете меко тесто /ако е необходимо, добавете още брашно/, трябва да не ви лепне по ръцете. Покрийте с фолио и оставете на топло, за да си удвои обема.
Готовото тесто премесете и оформете на топчета с еднаква големина. Поставете топките в намазнена тава за печене и оформете питката. Намажете повърхността с разбит жълтък и накълцайте с ножица. Оставете питката отново да се понадигне.
Поставете питката в загрята фурна до 170 градуса за около 15 минути, след което увеличете градусите до 220.
По средата на печенето покрийте повърхността с хартия за печене. Проверете готовността на вътрешността на питката с дървено шишче. Ако е необходимо, намалете градусите, за да я доопечете. Печете до златист загар.
Готовата питка извадете от фурната, напръскайте със студена вода, покрийте с кърпа и оставете да се поохлади, след което я извадете от тавата и поднесете с шарена сол.
Рошавата питка без повод е готова.