Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Питка с вкусен пълнеж

Питка с вкусен пълнеж

Питка с вкусен пълнеж
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
14
"Най-вкусната изненада, която може да сложите на масата - ароматна питка с топящ се в устата пълнеж"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.+1 белтък
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч..л.
  • кисело мляко - 300 г
  • вода - 200 мл.
  • брашно - около 1 кг
  • мая - 25 г прясна
  • сусам
  • доматено пюре - 100 г
  • колбас - около 200 г
  • моцарела - 100 г
  • прясно мляко - 2 с.л. за намазване
  • жълтък - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В контейнера на хлебопекарната сложете всички съставки без брашното и маята. Добавете натрошената мая и 800 г от брашното. Пуснете на програма месене+втасване.

Щом започне да меси и да се образува тесто, започнете да добавяте постепенно брашно, докато спре да лепне по стените.

В купичка рендосайте моцарелата и в друга нарежете колбаса на ситно. Аз използвах чоризо, но вие може да сложите предпочитан от вас колбас.

Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Разделете го на 14-15 парчета и оформете топки. Всяка топка поставяйте на дланта си и притиснете с другата ръка.

С помощта на четка намажете средата с доматено пюре. Сложете няколко парченца от колбаса и по една с.л. от моцарелата.

Затворете с краищата и подредете плътно в набрашнена тавичка. Покрийте и оставете повторно да втаса.

Разбийте жълтъка с две с.л. прясно мляко, намажете вече втасалата питка и поръсете със сусам.

Печете пълнената питка в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Питката с вкусен пълнеж е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: