Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик на кифлички със сирене и масло

Тутманик на кифлички със сирене и масло

Тутманик на кифлички със сирене и масло2 / 2
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Ако се обърнете дори и за миг, домочадието ще изяде тутманика, така че внимавайте"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • за плънката
  • масло - 3 с.л.
  • сирене - 200 г
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете маята и към нея прибавете захарта, 2 с.л. брашно и около 100 мл хладка вода. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.

През това време пресейте брашното, направете в средата кладенче и сложете в него яйцата, олиото, киселото мляко, солта и сместа с вече шупналата мая. Започнете да месите, докато получите хубаво, меко тесто.

Разделете го на две части и разточете две еднакви кори, с големината на кръглата тава, в която ще печете.

Първата кора намажете с разтопено масло, отгоре я поръсете с натрошеното сирене. Отгоре сложете втората кора и нея я намажете с разтопено масло.

Нарежете на 16 равни триъгълника, така както се реже торта. Вземайте всеки един от тях и го навивайте от широката част към тясната, така както се навива кифличка.

Намажете дъното и страните на тавичката с олио и подредете кифличките, като сложите една в центъра, а останалите в кръг около нея.

Оставете да втаса, около 30-40 минути, след което намажете отгоре с жълтък.

Сложете тутманика в загрята фурна и печете на 180 градуса. Когато се зачерви сложете отгоре алуминиево фолио. Печете 45-50 минути.

Изпечения тутманик извадете от фурната и го завийте с кърпа да отдъхне.

Тутманикът на кифлички със сирене и масло е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: