Начин на приготвяне
В затоплено прясно мляко се разтваря маята заедно със захарта.
Брашното се пресява, слага се в тава, прави се кладенче и се добавят 2 яйца плюс 1 белтък, солта, олиото и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса около половин час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто се размесва отново и се разделя на 6 равни части.
Взема се 1 топка и се разточва на кръг с размера на тавата. Кръгът се поставя в тавата, която е застлана с хартия за печене. Намазва се с разтопената свинска мас, смесена с олиото, и се поръсва със сирене.
Разточва се втора топка, слага се върху първата, намазва се с мазнината, поръсва се със сиренето. И така процедурата се повтаря с останалите топки. Последната се маже само с мазнина.
Питата се нарязва на равни квадрати, намазва се с отделения жълтък, разреден с няколко капки от прясното мляко. Поръсва се със сусам и се оставя да втаса още около 30 минути на топло.
Пече се полученият тутманик в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Питата на квадрати е готова.