Начин на приготвяне
Почистваме праза, измиваме и нарязваме. Броколите измиваме и накъсваме на розички.
В олио слагаме нарязания праз, ръсваме сол, къри и черен пипер на вкус. Наливаме вода (2 к.ч.) и задушаваме да омекне.
Когато остане на мазнина и започне да се запържва, ръсваме червен пипер и брашно. Наливаме с непрекъснато разбъркване топла вода (3 ч.ч.).
Оставяме яхнията да се вари наколко минути (приблизително 10-15 минути) и прибавяме розичките броколи и нарязан пресен магданоз.
Продължаваме готвенето и като омекнат продуктите сипваме и доматено пюре (2 ч.л. или повече по вкус).
Варим яхнията до предпочитаната гъстота. Може да доливаме вода по време на готвене или да сгъстим с още малко брашно, разтворено в малко вода.
Постната яхния с праз и броколи е готова.