Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постен боб с праз лук на фурна

Постен боб с праз лук на фурна

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Постен боб с праз лук на фурна
Снимка: Мария Симова
3 / 4
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Всеки може да изпече пържоли, но трябва да си истински майстор, за да приготвиш толкова вкусно постно ястие"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 1 кг
  • олио - 100 мл
  • праз - 3 стръка
  • зеленчукова подправка - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • лютеница - 2 с.л. едросмляна
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сминдух - 8 бр. шушулки
  • люти чушки - 2 бр. сухи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и сварете боба до омекване на зърната без никакви добавки - само с вода. Прецедете и оставете настрани.

В тава налейте олиото и нарежете праза в него на шайби около 1 см широки.

Запържете за кратко, докато леко промени цвета си (докато заприлича на бланширан).

Добавете зеленчуковата подправка и разбъркайте, прибавете брашното и отново разбъркайте, запържете за кратко.

Добавете лютеницата и червения пипер и отново разбъркайте за кратко.

Към запръжката добавете прецедения боб, налейте топла вода, докато се покрият зърната и посолете на вкус, разбъркате.

Измийте шушулките сминдух, лютите чушлета, поставете ги в ястието и разбъркайте отново.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до лек загар на ястието.

Постният боб с праз лук на фурна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

saleene
saleene
Всъшност самото разстение има доста вариации ето Ви част от тях :
Trigonella arabica
Trigonella caerulea – Полски сминдух; син сминдух; гъбена трева; сминдух
Trigonella calliceras
Trigonella corniculata
Trigonella cretica
Trigonella foenum-graecum – Градинския сминдух (сминдух, тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица)
Trigonella gladiata
Trigonella hamosa
Trigonella monantha
Trigonella monspeliaca
Trigonella orthoceras
Trigonella polycerata
Trigonella procumbens
Trigonella purpurascens
24.12.2018 16:45
Мария Симова
Мария Симова
Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 cm. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 cm и съдържат 10–20 семена.[2] Семената са бежово-кафеникави, много твърди, с формата на тетраедър или пирамида със стени – равностранни триъгълници. Затова се казва и „тригонела“. По големина, семената са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези на сусама.
24.12.2018 16:25
saleene
saleene
Извинявам се за правописните грешки , просто пиша от телефон и е малко трудничко.
24.12.2018 16:22
2
Мария Симова
Мария Симова
Освен листа и стебла, сминдух има и шушулки с малки бобчена в него, за тях говоря аз. Запознайте се добре с растението!
24.12.2018 16:18
1
Покажи всички подкоментари
saleene
saleene
Здраейте , в ,,рецептата'' Ви има огромна глупост а именно :
,,сминдух - 8 бр. шушулки''

Сминдуха НЯМА шушулки!!!!

У нас, стъблата и листата – изсушени и смлени са добавката известна като Сминдух.
(Цитат от Уикипедия)
24.12.2018 15:53
1