Начин на приготвяне
Измийте червата много добре, от двете страни (отвън и отвътре) като ги обръщате под течаща вода. Измийте месото, белия дроб, черния дроб и сърцето, подсушете ги.
Накълцайте ги на много ситно или смелете на едро заедно с лука. Почистете и измийте ориза, сварете в студена и подсолена вода до полуготовност, прецедете добре.
Добавете го към смлените продукти, заедно със смлените подправки, накълцаната на много ситно люта чушка и замесете сместа много добре до еднородна смес.
Оставете за 1-2 часа да престои, след което напълнете червата с фуния, като връзвате двата края с здрав конец.
Надупчете червата с остър предмет (игла, шиш ) и ги подредете в гаца за картофи.
Напълнете голям съд (да се побира гацата спокойно) с вода, поставете на огъня да заври, завържете и я поставете в горещата вода.
Периодично пробождайте бахура с шиш (за да не се спукат червата), като завъртате гацата. Варите до готовност за около 90 минути след завиране.
Охладете сварения бабек и съхранявайте на студено.
Селският бахур е много вкусен.