Питка от тефтера на баба

06/01/2018
Биляна Владова
отБиляна ВладоваИноватор1934142503
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
37 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо151 820
  • Преглеждания за месеца1462
  • Преглеждания за седмицата37
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена37

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Красимир Колев
Тази вода за колко брашно е ?
1
0
Красимир Колев
Само не разбрах,за какво са тези 600мл. вода?
0
3
Desy Ilieva
Desy Ilieva
12.02.2018 12:45
Стана невероятна и доста голяма.
3
1

Виж всички коментари или напиши такъв