Питка от тефтера на баба

06/01/2018
Биляна Владова
отБиляна ВладоваИноватор1824072403
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
35 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо102 965
  • Преглеждания за месеца15736
  • Преглеждания за седмицата7450
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена35

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Desy Ilieva
Desy Ilieva
12.02.2018 12:45
Стана невероятна и доста голяма.
2
1
Нина Иванова
Нина Иванова
25.01.2018 12:56
Страхотна рецепта и невероятен вкус :)
2
0
Петър Петров
Петър Петров
16.01.2018 18:14
Водата сигурна ли си че е 600мл
0
1
Биляна Владова
Да, но ако желаете мисля, че няма проблем и по малко да сложите
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв