Питка от тефтера на баба

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
203
1k
298
564
4
06/01/2018
"Разлистихме тефтера на баба и открихме най-хубавата рецепта за питка - сега вече и вие може да си я запишете "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
47 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо330 330
  • Преглеждания за месеца5059
  • Преглеждания за седмицата112
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена47

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Моята се размива в хладка вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото.

Чукват се и две цели яйца, а на другите две само белтъкът. Жълтъкът се използва след това да се намаже питата. Замесва се меко тесто.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. Тестото, в зависимост от полученото количество, се разделя на две или три топки.

Всяка една от топките се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.

Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло питата почива за 30 мин.

След това се налазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Дебела дървена точилка-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
4.74 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Станислава Симеонова
Питката е страхотна, поеми малко по вече от 1,2 брашно, но стана невероятно вкусна и доста голяма :) Поздравления за рецептата !
0
0
Цветомира Владимирова
Ок,мая-1бр-от колко грама,суха или жива?
Кисело мляко 1/2 кофичка-от 400 или от 500мл,какъв %масленост?
Защото едно е да сложиш мляко от 1%,друго е да е от 4,5%.
Изобщо доста не ясна рецепта.
Не бих я пробвала.
4
10
Биляна Владова
За 1 кг брашно се използва 1 бр. жива мая, а една суха мая се равнява на половин жива. Щом брашното е кг и съм написала само Мая значи не е суха. Относно млякото ако имате желание използвайте и тертер 10%. Мисля , че тези % масленост ги използвате просто за заяждане и трупане на точки от коментари.
27
2
Красимир Колев
Тази вода за колко брашно е ?
3
0