Бобена яхния с телешко и царевица по Родопски

04/03/2018
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаИноватор30714319631
Приготвяне90 мин.
Готвене90 мин.
Общо180 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо334
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • телешко рагу - 1.5 кг
  • боб - 500 г зрял и бял
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 150 г от консерва
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • готварска сол - 1 с.л.
  • царевица - 250 г (консерва или замразена)
  • брашно - 1 с.л. за сгъстяване на гозбата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото рагу слагаме в тенджера под налягане с вода, колкото да го покрие, и щипка сол. За около 90 мин на бавен огън ще е готово.

Обезкостете и прецедете бульона. Той е много концентриран и мазен - затова в рецептата няма друга мазнина.

През това време почистваме и измиваме боба. Можем да го накиснем предварително. Слагаме го в тенджера с малко вода и когато заври, го прецеждаме, а водата изхвърляме.

В тенджера с дебело дъно слагаме отцедения боб, лук и морков, нарязани на ситни кубчета, червения пипер, чубрицата, доматите, царевицата.

Не бързайте да посолявате, нека първо да се свари бобът. Прибавете месото от телешкото рагу и бульона.

Долейте вода и поставете тенджерата на бавен огън да къкри, докато се свари бобът. Посолете.

Размийте брашното с малко вода и сгъстете гозбата.

Автентичното родопско ястие не е трудно за направа и е много вкусно!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар