Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Бобена яхния с телешко и царевица по Родопски

Бобена яхния с телешко и царевица по Родопски

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Бобена яхния с телешко и царевица по Родопски3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • телешко рагу - 1.5 кг
  • боб - 500 г зрял и бял
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 150 г от консерва
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • готварска сол - 1 с.л.
  • царевица - 250 г (консерва или замразена)
  • брашно - 1 с.л. за сгъстяване на гозбата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото рагу слагаме в тенджера под налягане с вода, колкото да го покрие, и щипка сол. За около 90 мин на бавен огън ще е готово.

Обезкостете и прецедете бульона. Той е много концентриран и мазен - затова в рецептата няма друга мазнина.

През това време почистваме и измиваме боба. Можем да го накиснем предварително. Слагаме го в тенджера с малко вода и когато заври, го прецеждаме, а водата изхвърляме.

В тенджера с дебело дъно слагаме отцедения боб, лук и морков, нарязани на ситни кубчета, червения пипер, чубрицата, доматите, царевицата.

Не бързайте да посолявате, нека първо да се свари бобът. Прибавете месото от телешкото рагу и бульона.

Долейте вода и поставете тенджерата на бавен огън да къкри, докато се свари бобът. Посолете.

Размийте брашното с малко вода и сгъстете гозбата.

Автентичното родопско ястие не е трудно за направа и е много вкусно!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: