Начин на приготвяне
Маята и захарта се разбъркват в хладка вода с малко брашно и оставяме да шупне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто, като част от магданоза се нарязва и прибавя в тестото. Втасва на топло 40 минути и откъсваме 4 топчета като ябълки за продълговато хлебче.
В купа смесваме извара, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Всяко топче с пръсти се оформя на квадрат. Поставя се по 1 с. л. плънка и навиваме на руло, като краищата се подгъват отдолу.
Така се оформят 4 хлебчета, нареждат се в тава и отгоре се правят по три разреза с нож. Останалото тесто оформих на макови хлебчета пиленца. Тестото се разделя на три топки, а всяка се разделя на две части общо 6 малки топчета.
Всяко се оформя на фитил с дължина 19-20 см и се поставят един върху друг с отвор в средата (виж снимката ). Всяко крайче отпред се промушва отдолу нагоре през отвора и се оформят двете глави на пиленцата.
С вилица се притиска задната част, да се оформи опашка, а зърна черен пипер за очи. Нареждат се в тава, намазваме с разбит белтък и поръсваме всички хлебчета с маково семе.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Изваждаме и сервираме топли.