Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за около 10 минути.
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат двете яйца и белтъкът на третото, захарта, солта, част от разтопеното краве масло и прибавяйки шупналата мая се замесва лепкаво тесто.
То се измесва хубаво с останалото краве масло, като ръцете се топят постоянно в маслото до неговото свършване. Едновременно се добавят и стафидите.
Готовото тесто се оставя да втаса на топло.
След което леко се премесва наново и се разтегля леко на кора, като плотът и ръцете трябва да са добре намаслени.
Отгоре се поръсва с парченцата шоколад. Кората се навива на руло, а рулото се усуква леко и двата му края се съединяват добре да се получи венец.
Прехвърля се в намаслена форма за кекс. Оставя се на топло за повторно втасване до удвояване на обема му.
Втасалият венец се намазва с отделения жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва обилно със захар и филирани бадеми.
Пече се в предварително загрята на 180°C фурна.
Да ви е сладко!