Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен венец със стафиди и шоколад

Козуначен венец със стафиди и шоколад

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Козуначен венец със стафиди и шоколад2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Разкошен великденски козуначен венец, който с гордост да сложите по средата на трапезата си"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл, хладко
  • краве масло - 100 г, разтопено
  • захар - 150 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • суха мая - 1 п. (или 20 г жива мая)
  • брашно - до 600 г
  • стафиди - 150 г, накиснати за 1/2 час в хладка вода и изцедени
  • млечен шоколад - 1 бр., нарязан на малки парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за около 10 минути.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат двете яйца и белтъкът на третото, захарта, солта, част от разтопеното краве масло и прибавяйки шупналата мая се замесва лепкаво тесто.

То се измесва хубаво с останалото краве масло, като ръцете се топят постоянно в маслото до неговото свършване. Едновременно се добавят и стафидите.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло.

След което леко се премесва наново и се разтегля леко на кора, като плотът и ръцете трябва да са добре намаслени.

Отгоре се поръсва с парченцата шоколад. Кората се навива на руло, а рулото се усуква леко и двата му края се съединяват добре да се получи венец.

Прехвърля се в намаслена форма за кекс. Оставя се на топло за повторно втасване до удвояване на обема му.

Втасалият венец се намазва с отделения жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва обилно със захар и филирани бадеми.

Пече се в предварително загрята на 180°C фурна.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: