Великденска сладка пита със захарни теменужки

07/04/2018
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо231
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 180 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • вода - 120 мл хладка
  • олио - 50 мл
  • мая - 1 пакет суха на Йоткер
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора
  • брашно за козунаци - 600 г
  • коняк - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • мармалад - от калъп
  • сусам
  • захарни пръчици - цветни
  • лешници - цели
  • теменужки
  • белтъци
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в хладка вода с лъжица захар.

Когато шупне, сипваме в брашното, пресято в тава. Добавят се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване, прибавя се останалата захар и аромати. Разбърква се с вилица до побеляване, докато се разтопи захарта, добавяме и мазнината и месим на гладко тесто.

Покрива се с фолио и оставяме във фурната на 50°C да втаса около 30-40 минути. Готовото тесто се разточва на кръгла кора и се нарязва на 8 триъгълника.

В широката част на всеки се поставя парче мармалад и навиваме кифли. Двата края се свързват и защипват, нареждаме в тава върху хартия за печене.

Последното се оформя на лента, навита на охлюв за центъра.

Намазва се с разбит жълтък и поръсваме сусам, захарни цветни пръчици и лешници.

Поставя се във фурната, включваме на 180°C и печем до готовност.

Цветята се измиват, подсушават и намазват с четка за рисуване с разбит белтък.

Поръсваме със захар и оставяме върху хартия за печене да съхнат.

Хубаво е да се приготвят предварително ден-два.

Декорираме Великденската пита с теменужките и сервираме на празничната трапеза.

Светли Великденски празници на всички!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар