Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Миникозуначета и венчета за Великден

Миникозуначета и венчета за Великден

Миникозуначета и венчета за Великден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
"Има само един начин да опитате от всичко на Великден - заложете на мини формите - миникозуначета, мини венчета и много любов"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • лимонада - топла 200 мл
  • захар - 200 г
  • мая - 30 г
  • сол - щипка
  • лимонова кора
  • разтопена мас - 4 с.л.
  • брашно - 800 г
  • стафиди
  • захар
  • сусам
  • захарни пръчици - цветни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в топлата лимонада. Сипва се в брашното, добавят се яйцата, захарта, разтопената мас, щипка сол, настъргана кора лимон, разбърква се добре с вилица и замесваме тесто, да не лепне.

Оставя се да втаса на топло 40 минути.

Късат се топчета тесто и оформяме на лента, поставят се стафиди, завиваме на рулце и връзваме по показания начин на снимката, защото е трудно се обясни.

От дълги фитили се оформят две венчета, в средата се поставя топче от алуминиево фолио, оформяме зайче от сплетен фитил, за глава се оформя топче леко издължено и с ножица се реже за уши.

Набождаме стафиди, намазваме с жълтък и поръсваме с захар, цветни пръчици.

Печем върху хартия за печене в умерена фурна 170°C до златисто.

Вкусен Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: