Начин на приготвяне
Срежете кожата на филетата, без да стигате до месото, правейки ромбоидни прорези.
Натъркайте с черен пипер, розмарин и сол (сол само от страната на кожата, така ще спомогне за по- бързото разтопяване на подкожната мазнина).
Сложете месото в нагорещен на силен огън тиган с кожата надолу и гответе до златист загар. Маста, която изпуска, отмахвайте, поне по-голямата част от нея. Тя може да ви послужи за други ястия, картофките с нея стават божествени.
Обърнете и запечатайте филетата и от другата страна до златисто. Извадете, завийте във алуминиево фолио и оставете да изстинат.
Боровинковия сироп сипете в същия тиган при малко от патешкатата мас и изчакайте да се редуцира леко, при непрестанно бъркане. Ако сиропчето ви е рядко може да сгъстите с много малко натурално нишесте. Посолете на вкус и отстранете от огъня.
Полуготовите и вече изстинали филета нарежете на филийки с помощта на много остър нож, който да реже месото като масло, а не да го накъсва.
Оваляйте всяко парченце в брашно, изтръсквайки излишното количество и изпържете в сгорещено олио за кратко от двете страни всяка филийка.
Поднесете патешкото горещо в компания на боровинковия сос и свежа салата.
Посолете с едра или нормална сол точно преди момента на сервиране.
Добър апетит!