Спанак с ориз и гъби

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Спанак с ориз и гъби
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 8
12/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг
  • моркови - 1 бр.
  • консервирани гъби - 200 г / или пресни печурки/
  • ориз - 1 ч.ч. баланс
  • зехтин - 2 с.л.
  • зелен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 връзка
  • стар лук - 1 голяма глава
  • домати - 3 бр.
  • кашкавал - 200 г пушен
  • сол
  • черен пипер - на вкус, микс
  • зелени подправки - микс по няколко стръка /джоджен, мента, копър/
  • бульон - 4 ч.ч. или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, попарвам спанака в гореща вода и охлаждам в ледена, за да се запази зеленината и вкусовите качества на спанака. Почиствам от дръжките и нарязвам на ленти.

Наситнявам стария лук и запържвам в олиото или зехтина до прозрачност, прибавям морковите, гъбите и почистения ориз. Запържвам зеленчуците и ориза до прозрачност. В края на пърженето добавям и пресния лук и чесън.

Добавям се водата или бульона в съотношение 1 към 4.

Смесвам с нарязания спанак и леко кипвам на котлона. Изключвам.

Овкусявам със сол, пипер микс и ситно нарязани пресен джоджен и мента.

Прехвърлям в тавичка, заравнявам, подреждам резени домати отгоре и пека до полуготовност.

В края на печенето добавям настъргания пушен кашкавал и пека до запичането на кашкавала. Поръсвам с червен пипер.

Страхотна вкусотия се получи.

Опитайте и споделете!

Поднесете с лимони, пресни домати, кисело мляко или сметана по желание!

Вкусно до ви е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна борисова
Марияна борисова
Ще добавя и топено сирене,дали ще е добре?
13.04.2023 12:48