Дунапрен питка

Ваня  ВеличковаВаня ВеличковаПомощник Готвач630171
19/05/2018
"Представяме ви дунапрен питка, който има всички шансове да измести от централното място на трапезата дори плато с пържолки "
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо24 744
  • Преглеждания за месеца160
  • Преглеждания за седмицата34
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 450 г
  • вода - 220 мл
  • мая - 7 г
  • сол - 1 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • оцет - 1 с. л.
  • олио - 2 с. л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се разтварят маята и захарта в топла, но не горещата вода. В отделен съд се пресяват сухите съставки. Когато маята шупне сместа се добавя към пресятите съставки.

Добавя се оцетът и се замесва меко тесто. При необходимост се добавя малко брашно, колкото да не лепне.

Към тестото се добавя олиото, премесва се и се оставя в плик да втаса поне час. Готовото тесто е меко, въздушно и еластично, с мехурчета.

В намазнена форма или тава се подрежда в желаната от Вас форма (подходящо и за единични питки, и за хлябове).

Тестото се оставя за още 40 минути или до удвояване на обема. Намазва се с разбито яйце и се слага във фурната.

Пече се в студена фурна на 180 градуса до готовност. Това тесто е идеално и за любителите на дебели пици и пухкави питки.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар