Домашна луканка

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашна луканка3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
"Нищо не може да се сравни с вкуса на домашната луканка - на тъничко нарязана и с мерак поднесена"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 4 кг
  • свинско месо - 4 кг
  • сол - 150 г (3/4 ч.ч.)
  • черен пипер - 20 г (2 пакетчета)
  • кимион - 6 г (1 ч.л.)
  • вода - 500 мл газирана (2 бутилки от по 250 мл)
  • черва - говежди, сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от кости, измива се, подсушава се, нарязва се на късове, след което се смила 2 пъти в мелачката.

Омесва се добре с подправките, като постепенно се добавя и 1 бутилка газираната вода. Сместа се оставя на хладно за 24 часа.

Отново се омесва, като се добавя и втората бутилка газирана вода. Отново се оставя на хладно за денонощие.

Вече на третия ден, след като сте омесили отново, напълнете сместа в червата, като тук-таме надупчите леко, за да излезе въздухът.

Луканките се държат 3 дни на прохладно място и 5 дни подред се пресоват с точилка. 15 дни се оставят под тежест, след което се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.

Домашната луканка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
46
33
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

виното
виното
рецептата е вярна супер луканка стана но лояото е че ми свърши виното.........
27.11.2015 08:33
3
иванчо
иванчо
Каква вода бе да не правиш кайма за скара Хаха
08.12.2014 00:45
9
КОКО
КОКО
Вие луди ли сте, как ще дупчите наденица за сушене ???????
31.10.2014 16:16
3
9
Чичо Еди
Чичо Еди
и една супена лъжица /15гр/захар-за цвят
16.01.2014 17:34
3
2
Черен пипер
Черен пипер
Черния пипер сигурно е 20 грама(2 пакетчета)?
28.04.2013 04:13
4
1
ми намали
ми намали
Ами намалете си продуктите на половина или ги сведете до 1/3, като нямате 8 кила месо
18.04.2013 18:15
2
Васко
Васко
Абе добра е може би рецептата но ми липсва месото 8 кг.
18.04.2013 16:22
4
1
Наталья
Наталья
спасибо..ОЧЕНЬ ЛЮБЛЮ ЛУКАНКУ
14.03.2013 19:39
2