Благодарности на Мария Петрова!Получи се .....и вече го няма!
26.10.2014 17:30
2
1
Мария Петрова
РЕВАНЕ / превод на оригинална турска рецепта/
Съставки:
• За кекса:
• 3 яйца
• ½ чаена чаша захар
• 1 ч. чаша кисело мляко
• 1 ч.чаша олио
• 3 суп.лъжици брашно
• 1 ч.чаша грис
• 1 ванилия
• ½ лъжичка сода бикарбонат
• ½ пакетче бакпулвер
• 1 лъжичка настъргана кора от лимон
• За сиропа:
• 3 ч.чаши захар /аз сложих 2 чаши захар/
• 3 ч.чаши вода /аз сложих 2 чаши вода/
• ½ лимон
Приготовление
1. Започнете с приготвянето на сиропа- сложете водата и захарта да заврат.
2. Оставете да ври 5 минути и тогава сложете половин лимон, не го изцеждайте, оставете го цял или нарязан, за пусне аромата си и да сгъсти сиропа. Варете още 3 минути и изнесете съда да се охлажда.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса С.
4. Разбийте добре яйцата със захарта.
5. Прибавете киселото мляко със содата, след това олиото.
6. Прибавете гриста, брашното с бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте до гладка смес.
7. Намажете неголяма тавичка с масло и излейте сместа.
8. Сложете да се пече на 200 градуса С до златисто.
9. Извадете печивото от фурната и веднага залейте със студения захарен сироп. Сиропът задължително трябва да е студен, а блатът горещ, в противен случай десертът ще се втести.
10. Количеството е за 8 порции.
11. Може да гарнирате с бита сметана и счукан шам-фастък.
16.10.2013 09:54
30
6
мими
на пандишпаново тесто мазнина не се слага
20.09.2013 07:57
6
6
росица
И няма никаква мазнина - дори малко масло
18.09.2013 14:10
1
1
Тина
Рецептата е уникална. Аз заливам със ироп приготвен от 3 ч.ч. захар и 4 ч.ч. вода,които само разтварям без да варя сиропа. Заливам топлия блат със студения сироп.
Съставки:
• За кекса:
• 3 яйца
• ½ чаена чаша захар
• 1 ч. чаша кисело мляко
• 1 ч.чаша олио
• 3 суп.лъжици брашно
• 1 ч.чаша грис
• 1 ванилия
• ½ лъжичка сода бикарбонат
• ½ пакетче бакпулвер
• 1 лъжичка настъргана кора от лимон
• За сиропа:
• 3 ч.чаши захар /аз сложих 2 чаши захар/
• 3 ч.чаши вода /аз сложих 2 чаши вода/
• ½ лимон
Приготовление
1. Започнете с приготвянето на сиропа- сложете водата и захарта да заврат.
2. Оставете да ври 5 минути и тогава сложете половин лимон, не го изцеждайте, оставете го цял или нарязан, за пусне аромата си и да сгъсти сиропа. Варете още 3 минути и изнесете съда да се охлажда.
3. Включете фурната да загрява на 180 градуса С.
4. Разбийте добре яйцата със захарта.
5. Прибавете киселото мляко със содата, след това олиото.
6. Прибавете гриста, брашното с бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и разбъркайте до гладка смес.
7. Намажете неголяма тавичка с масло и излейте сместа.
8. Сложете да се пече на 200 градуса С до златисто.
9. Извадете печивото от фурната и веднага залейте със студения захарен сироп. Сиропът задължително трябва да е студен, а блатът горещ, в противен случай десертът ще се втести.
10. Количеството е за 8 порции.
11. Може да гарнирате с бита сметана и счукан шам-фастък.