Начин на приготвяне
Този сладък хляб, наподобяващ бриош, е с френски произход, но се среща и приготвя и в някои области на Германия, Австрия и Швейцария.
За да приготвите автентичният Kugelhopf, трябва да имате и подходяща форма като за кейк с дупка в средата и достатъчно висока.
Другото важно условие е да се снабдите с качествено масло, което е от огромно значение за крайният вкус и резултат като цяло.
Първата стъпка е да приготвите тестото-майка от изброените продукти. Оставете го на топло да удвои обема си за 15-20 минути.
Стафидите накиснете в ликьора.
Оттук нататък препоръчвам да работите с уред за месене на тесто или миксер с купа и приставки за тесто. Това е необходимо поради факта, че тестото ще се получи с консистенция подобна на кексово и ръчното измесване е почти невъзможно, а обикновено бъркане с лъжица би било доста трудоемко.
За второто тесто пресейте брашното в купата на миксера и към него налейте леко затопленото мляко, чукнете яйцата, сложете захарта, солта и първото вече шупнало тесто. Включете на интензивно месене 6 минути, като малко по малко пускате в купата и парченце по парченце от мекото масло.
Накрая сипете стафидите заедно с ликьора и отново пуснете да се доомеси/разбърка около минута - две.
Покрийте купата със стреч фолио и отгоре с кърпа и оставете да удвои обема си за 1 час. Ако купата ви не е достатъчно голяма, то трябва да го прехвърлите в друга, в която да има пространство да бухва.
Подгответе си формата, като я намаслите обилно и по дъното разпределител филираните бадеми. Сипете сместа в нея и оставете да втаса още веднъж за 1 час.
Поставете в загрята на 180 градуса фурна и печете 40 минути. Ако започне много да потъмнява отгоре след 30-тата минута, може да покриете с алуминиево фолио и да намалите температурата на 160 градуса.
Готовият хляб/бриош оставете за 4-5 минути във формата, след което веднага обърнете върху решетка, за да изстине равномерно и да не се спарва.
След като е изстинал напълно, пръсете обилно с пудра захар!
* Забележка:аз слагам около 60 грама стафиди, понеже не ги обичам особено, затова и съм написала, че са на вкус. В ориналната рецепта количеството е 150 грама.