Нашенска месеница

Нашенска месеница
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"От нашенското по-вкусно няма, опитайте тази месеница и със сигурност ще се съгласите с нас"

Необходими Продукти

  • хладка вода - 200 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • сода бикарбонат - 1 голяма щипка
  • мая - 20 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 и 1.2 ч.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 800 г
  • сирене - 200 г
  • за намазване
  • олио - 4 с.л.
  • свинска мас - 50 мл разтопена
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода, добавя се захарта, разбърква се с вилица и оставяме 10-15 минути да бухне. Сипва се в брашното, добавят се олио, сол, яйцата без един жълтък, киселото мляко с разбита в него щипка сода и размесваме добре.

Меси се кратко и оставяме тестото на топло за 40 минути, покрито с фолио или кърпа.

В малка купа се разтопява свинска мас и смесваме с олио.

Готовото тесто се разделя на 4 части и всяка се точи на малка правоъгълна кора. Първата се намазва с мазнина и поръсваме натрошено сирене, отгоре сложете втора кора и пак с мас и сирене. Двете кори се навиват на руло.

Така се оформят и останалите рула - трябва да имате 4 броя. Всяко се срязва на две по дължина, получават се 8 парчета. Хващаме двата края и усукваме едното наляво, другото надясно.

В тава върху хартия се навива в средата като охлюв. Нареждат се и останалите усукани тестени рулца.

Оставя се за 20 минути да напълни тавата. Намазва се с разбит жълтък с малко олио и печем в загрята фурна 35-40 минути до златиста коричка.

Месеницата се изважда и намазваме с масло, покрива се с кърпа за 5-10 минути.

Вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Georgi
Georgi
супер е
13.07.2019 15:54