Начин на приготвяне
Стоплете малко прясното мляко и в него разтворете маята и 1 ч.л. захар. Покрийте съда докато маята се активира.
Пресейте брашното заедно със солта и направете кладенче. Към тях прибавете 2 яйца, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет и сместа с маята.
Замесете меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. Разтопете свинската мас и я смесете с 50 мл олио. Натрошете сиренето.
Разделете тестото на 8 части. Всяка разточете и намажете с мазнината. Сложете от сиренето и навийте на руло. Усучете и завържете на възел или навийте на охлюв. Поставете в намазнена тава (30 см) и оставете отново да втаса.
Разбийте 1 яйце и го смесете с 40 мл прясно мляко. С тази смес полейте месеницата. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Поднесете топла с шарена сол и чаша айран.
Тази месеница я правеше моята баба, която понякога слагаше и малки пръжки в плънката. Вкусът ставаше още по-хубав.
Добър апетит!
Коментари