Селска Месеница

Селска Месеница
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Сложете малко пръжки в месеницата, после ще ни благодарите за съвета"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сирене - 250 г
  • олио - 50 мл
  • мас - 3 с.л.
  • ЗА ЗАЛИВКА
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете малко прясното мляко и в него разтворете маята и 1 ч.л. захар. Покрийте съда докато маята се активира.

Пресейте брашното заедно със солта и направете кладенче. Към тях прибавете 2 яйца, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет и сместа с маята.

Замесете меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. Разтопете свинската мас и я смесете с 50 мл олио. Натрошете сиренето.

Разделете тестото на 8 части. Всяка разточете и намажете с мазнината. Сложете от сиренето и навийте на руло. Усучете и завържете на възел или навийте на охлюв. Поставете в намазнена тава (30 см) и оставете отново да втаса.

Разбийте 1 яйце и го смесете с 40 мл прясно мляко. С тази смес полейте месеницата. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Поднесете топла с шарена сол и чаша айран.

Тази месеница я правеше моята баба, която понякога слагаше и малки пръжки в плънката. Вкусът ставаше още по-хубав.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер месеница.И зет ми я праеи в испания с дъщеря ми за Коледа.
05.01.2022 07:49