Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер

Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"И както традицията повелява посрещнахме Бъдни вечер с вай-вкусната содена питка."

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - 300 - 400 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.

Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.

Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.

Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.

Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.

Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!

Ако рецептата ти харесва, разгледай и другите ни предложения за содени питки или виж примерни ястия за трапезата на Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sander
Sander
Супер рецепта! Най-лесната, бързата и вкусна питка! Днес я направих за бъдни вечер и стана страхотна ??
24.12.2024 22:10
Анонимен
Анонимен
Мария ти си номер1!
Както винаги чудесна рецепта!
Лесна и вкусна содена питка!
24.12.2024 12:34
1
Анонимен
Анонимен
Получи се страхотна! Най-хубавата содена питка, която съм правила. Благодаря!
25.12.2024 21:02
1
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта. Питката стана разкошна.
24.12.2024 22:17
1
Анонимен
Анонимен
Стана. Супер!!!
24.12.2024 21:01
1
Анонимен
Анонимен
Да постите,означава да не използвате животински продукти.Определено олиото си е на място в рецептата като растителен продукт ,който използваме и за направата на тиквеник и в почти всички коледни ястия без месо ,като зелеви сърми ,боб и т.н
24.12.2024 18:17
5
Анонимен
Анонимен
За всички които смятат че олиото не се брои за постна мазнина…… олиото се приготвя от слънчоглед , хора образовайте се малко
24.12.2024 11:28
19
1
Анонимен
Анонимен
Олиото изобщо не се брои от постните неща!
28.11.2024 09:50
1
11
3
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Рецептата може да е добра, ама на бъдни вечер се яде постно. Олиото няма място в рецептата.
14.11.2024 11:51
12
3
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Питката стана разкошна. Много лесна и бърза за приготвяне рецепта . Това ще е вече питата за Бъдни вечер .
Благодаря !
26.12.2023 16:08
7
2
Emiliq_02
Emiliq_02
Много лесна и вкусна
25.12.2023 10:32
2
Потребител#335801
Потребител#335801
Много добра рецепта, описана подробно с необходимите стъпки, за да се получи перфектна содена питка! Само времето за печене при мен беше по-дълго - около 50 мин., но това предполагам зависи от фурната.
24.12.2023 20:54
1
Анонимен
Анонимен
300 или 400 мл? Не е едно и също!
24.12.2023 16:45
3
Анонимен
Анонимен
Чудесна рецепта. Благодаря Ви от сърце. Весели празници.
23.12.2023 22:20
8
Анонимен
Анонимен
не знам дали е най-вкусната содена питка, защото не съм правила други, но определено е най-лесната щом начинаещ готвач като мен я приготви. На вкус също е добра
25.04.2023 12:21
15
1
Анонимен
Анонимен
Стана разкош!
Аз добавих и семена(тиквени и слънчогледени белени).
Благодаря!
25.12.2022 15:50
15
1
Анонимен
Анонимен
Благодаря ви за рецептата много вкусно стана
24.12.2022 18:41
11
1
Анонимен
Анонимен
Мария, Благодаря Ви! Питката стана страхотна, като признавам, че малко скъсих пътя, използвайки хлебопекарната за да меси тестото.
Поздрави Александър Еленков
24.12.2021 21:29
9
1
2
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Ако тя е ГУРУ,аз съм Юрий Гагарин !!!
24.12.2021 18:07
5
26