Празнична питка за Богоявление

Мария СимоваМария СимоваГуру114658108114
06/01/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 046
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и добавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

Разбийте яйцето и белтъка, добавете олиото и шупналото кисело мляко със содата в него, прибавете ги към брашното заедно с шупналата мая.

Започнете, месейки на тънка струя да добавяте топлата вода и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, завийте и оставете за 1 час да втаса.

Премесете втасалото тесто, от него отдерете 3 еднакви големи топки. Разточете всяка топка на кора, колкото чиния, и ги подредете една върху друга, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горната кора не мажете с масло.

Разточете трите кори заедно на по-голяма кора с диаметъра на дъното на тавата (28 см). Разрежете кората на 8 триъгълни парчета, навийте на кифлички и ги подредете в кръг, с дървено шишче натиснете всяка кифличка през средата.

Останалото тесто разделете на 6 топки, разточете ги на кори с диаметър 15 см, съберете ги две по две, като в средата мажете с масло, разточете ги на три малко по-големи кори. Всяка кора нарежете на 8 триъгълни парчета, като по средата на всяко парче правите малък разрез и промушвате острото на триъгълника през него и издърпвате.

След кифличките наредете 3 реда от тези усукани парчета, за да получите разцъфнало цвете.

За чашка на цветето, предварително отделете малка колкото орех топка тесто, потопете единия край в маслото, а после в тъмни семена, поставете я в средата на цветето.

Оставете оформената питка да втаса отново за 40 минути и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.

Печете празничната питка за Богоявление до готовност или суха клечка, това става за около 40 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар