Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
14/03/2019
"Покаже ли се младата коприва, не пропускаме да приготвим това ароматно Пролетно ястие с коприва и кафяв ориз"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо506
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясно набраната коприва накисваме за 1-2 часа в студена вода. Измиваме я добре и я поставяме в гевгир, за да се отцеди. Работим с ръкавици, за да предпазим ръцете си. Добре е да приготвим яхнията на следващия ден, защото копривата е леко поовяхнала и се обработва по-лесно.

Нарязваме я на ситно, като я прибавяме към ястието непосредствено преди термичната обработка.

Червената пиперка и морковът нарязваме на ситни кубчета.

Доматеното пюре смесваме в малко студена вода.

Ориза накисваме предварително за 15-20 минути.

В тенджера с растителна мазнина сотираме последователно първо нарязаната бяла част от лука, после зелената. Прибавяме и зеленчуците –морков и червена пиперка. След като се задушат добре, добавяме червения пипер и доматеното пюре.

Изсипваме отцедения ориз и доливаме горещ зеленчуков бульон в съотношение 1:2.

Прибавяме нарязаната коприва и овкусяваме яхнията със сол.

Подправяме я със стрит гьозум. Ако имате пресен, нарежете от него.

Копривата с ориз къкри на слаб котлон до готовността на ориза. Течността се е усвоила и яхнията е с желаната гъстота.

Сервираме копривата и кафяв ориз топла, гарнирана с домашно квасено кисело мляко.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар