Начин на приготвяне
Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата. В него сипете водата, предварително леко затоплена до 37-40 градуса. В кладенчето сипете захарта и натрошете маята и разбъркайте да се разтворят. Така оставете да се активира маята за 5 до 8 минути в топло помещение и купата покрита с чиста кърпа.
Сложете олиото, а солта, ликьора, оцета и стритите анасонови зърна ръснете в брашното около кладенчето.
Разбъркайте хубаво с дървена лъжица и когато съставките се съединят и започнат да се отделят от стените на купата, прехвърлете върху набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Месенето трябва да трае 8-10 минути, за да се активира глутенът и да се развият ароматите на хляба.
Оформете на продълговати хлебче и поставете в леко намазнена форма от стандартните правоъгълни формички за кекс. По дъното може да пръснете малко зрънца от анасон, а върху самият хляб - още малко от тях.
Направете няколко напречни резки и поръсете с брашно. Оставете така хляба да втаса и удвои обема си за 40-50 минути.
Печете в загрята на 185 градуса фурна около 35 минути или до златисто кафява коричка.
Може да проверите готовността на хляба с дървена клечка, която при вкарване във вътрешността на печивото трябва да излезе чиста.
Когато извадите от фурната готовият ароматен анасонов хляб, го сложете върху решетка, за да изстине напълно, преди са бъде нарязан и поднесен.
Добър апетит!