Питка за Богородично рождество

08/09/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо177
  • Преглеждания за месеца176
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • топла вода - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 и 1, 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 ч.ч. и за измесване
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърква се сухата мая и захарта в топлата вода. Прибавяме и 2-3 с.л. брашно, разбърква се на кашичка и оставяме да бухне.

С останалите продукти се замесва меко тесто, като се отделя един жълтък за намазване отгоре.

Намазва се тестото с олио и оставяме покрито с кърпа да втаса за 40 минути. Разделя се на три части и всяка се точи на кръгла кора с диаметър около 28-30 см.

Намазва се с олио, отгоре се поставя втора кора, олио и трета кора. Заедно корите се точат леко отгоре, за да разширим диаметъра и нарязваме на 16 триъгълника.

В средата на всеки се прави разрез, връхчето се промушва през разреза и навиваме на рулце.

Готовите рула се нареждат в тавичка върху хартия за печене с връх към центъра, а последното триъгълниче се навива като розичка и поставяме в средата на питката.

Оставя се 20 минути да почине в топла фурна на150 градуса.

Изважда се и намазваме с разбит жълтък с 2 с.л. олио и 1-2 с.л. прясно мляко. Поръсва се със сусам и печем на 170 градуса до готовност, около 35 -40 минути.

Изважда се и намазваме с немско масло. Сервираме топла за Богородичното рождество.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар