Начин на приготвяне
Разбърква се сухата мая и захарта в топлата вода. Прибавяме и 2-3 с.л. брашно, разбърква се на кашичка и оставяме да бухне.
С останалите продукти се замесва меко тесто, като се отделя един жълтък за намазване отгоре.
Намазва се тестото с олио и оставяме покрито с кърпа да втаса за 40 минути. Разделя се на три части и всяка се точи на кръгла кора с диаметър около 28-30 см.
Намазва се с олио, отгоре се поставя втора кора, олио и трета кора. Заедно корите се точат леко отгоре, за да разширим диаметъра и нарязваме на 16 триъгълника.
В средата на всеки се прави разрез, връхчето се промушва през разреза и навиваме на рулце.
Готовите рула се нареждат в тавичка върху хартия за печене с връх към центъра, а последното триъгълниче се навива като розичка и поставяме в средата на питката.
Оставя се 20 минути да почине в топла фурна на150 градуса.
Изважда се и намазваме с разбит жълтък с 2 с.л. олио и 1-2 с.л. прясно мляко. Поръсва се със сусам и печем на 170 градуса до готовност, около 35 -40 минути.
Изважда се и намазваме с немско масло. Сервираме топла за Богородичното рождество.