Oгретен от тиквички и домати

17/09/2019
Приготвяне17 мин.
Готвене55 мин.
Общо72 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо578
  • Преглеждания за месеца126
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Огретенът е ястие, което традиционно се приготвя от картофи, натрошено сирене и заливка от яйца и мляко.

Съществуват обаче и безброй вариации с други зеленчуци, а дори в някои от тях се добавя и месо.

В тази рецепта ще направим огретен от тиквички, но той ще бъде доста по-обогатен.

Доматите в него предпочетох да не редя, а да направя на сос, а тиквичките предварително да запека самостоятелно, за да станат по- вкусни и приятни.

За соса обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Две от скилидките чесън накълцайте и запържете за кратко в малко мазнина.

Сложете доматките, сол на вкус, щипка захар, риган и магданоз и гответе на слаб огън около 30 минути.

През това време нарежете тиквичките на тънки кръгчета. Посолете и подредете в голяма тава (при мен печенето им става на два пъти).

Поръсете обилно със зехтин и магданоз и изпечете до лек загар.

Готовите домати по желание пасирайте на гладък сос или оставете така на кубчета.

В тавичка съобразена с количеството продукти и предварително намазнена подредете пласт- два тиквички, върху тях разпределете половината домати, една скилидка чесън, фино нарязана и половината натрошено сирене. Може да поръсите и с още риган и магданоз.

Редете още един-два пласта тиквички и отново домати, чесън и сирене.

Разбийте яйцата със прясното мляко, брашното, бакпулвера, лимоновия сок и изварата, сложете много малка щипка сол, защото така или иначе огретенът с тиквички си става соленичък от присъствието на сиренето.

Залейте огретен от тиквички и домати и печете в загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.

Накрая поръсете с кашкавал и пъхнете за още кратко, докато се разтопи.

Добър апетит с този комплексен и много вкусен огретен!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар