Елда с гъби, лук и моркови

10/10/2019
"Диетично предложение, което не прави компромис с вкуса "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо291
  • Преглеждания за месеца290
  • Преглеждания за седмицата173
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • елда - 200 г
  • течна сметана - 150 мл
  • растителна мазнина - 4 с.л. (зехтин)
  • гъби - 400 г (мариновани)
  • чесън - 5 бр. скилидки
  • лук - 1 бр. глава
  • зеленчуков бульон - 400 мл (или вода)
  • моркови - 1 бр. голям
  • черен пипер - на вкус
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • краве масло - 30 - 40 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сушени манатарки - 1 с.л. (за аромат)
  • сол
  • подправки - по ваш вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата е здравословна храна. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.

Елда с гъби, лук и моркови най-често се приготвя в голям тиган.

Измивате елдата добре в три води. Това е много важна стъпка при приготвянето на елдата. Отцедете зърната елда.

В тиган сгорещете мазнина от краве масло и зехтин, запържете в нея отцедената добре елда, добавете наситнения лук, обеления и нарязан на тънки филийки чесън, една червена прясна чушка и моркова, нарязан на колелца.

След като се зачервят, добавете при тях маринованите гъби и накиснатите манатарки и сметаната.

Можете да приготвите елдата и без сметана - вкусна е и по двата начина.

Залейте продуктите със зеленчуковия бульон.

Оставете елдата със зеленчуци да се задушава за 15-20 минути на средна степен на котлона. Когато елдата с гъби, лук и моркови е готова, поръсете със зелени подправки по ваш вкус.

Приятен апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар