Фокача Миланезе

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф81424611151
19/11/2019
"Ако ви се хапва нещо по-различно, започнете от хляба, приготвяйки си фокача Миланезе "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо232
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 550 г
  • сол - 2 ч.л.
  • мая - 20 г, свежа
  • вода - 280 мл хладка
  • зехтин - 4 с.л., ароматен
  • За гарниране
  • маслини - 7 - 8 бр., натурални
  • сушени домати - 3 - 4 бр.
  • розмарин - 2 стъкчета изсушен
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • миск от подправки - 1 ч.л. италиански
  • морска сол - на кристали за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладката вода.

В средата се прави кладенче и в него се сипват активиралата се мая и ароматния зехтин. За да обогатя вкусовите му качества, в бутилката поставям свежи стръкове от риган и 2-3 скилидки чесън.

Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин, докато стане гладко и еластично и престане да лепне по масата.

Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение.

Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Две тави, постлани с хартия за печене, се намазват със зехтин.

Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин.

Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.

Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С намазнени пръсти се правят дълбоки дупки в тестото.

Маслините са разполовени, а сушените домати са нарязани на едри късчета.

Набождаме ги върху тестото.

Зехтинът се смесва с пасираната скилидка чесън и микс от подправки. Сместа е от босилек, риган, мащерка и чубрица.

С помощта на четчица се намазват двете фокачи.

Пекат се във фурна, загрята до 200°С, докато се зачервят добре. Двете фокачи Миланезе се поръсват с морска сол.

След като се изпекат, се изваждат веднага от тавите и се охлаждат върху решетка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар