Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Спанак с ориз и гъби под кашкавалена кора

Спанак с ориз и гъби под кашкавалена кора

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7621
Спанак с ориз и гъби под кашкавалена кора
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Ароматът на вкусна запеканка е любимото нещо в кухнята"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр
  • печурки - 300 г консервирани
  • домати - 2 бр
  • ориз - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 скилидки стар
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • олио - 2 с.л. + 50 г краве масло
  • сол
  • черен пипер - микс
  • куркума - 1 к.л.
  • кашкавал - 120 г
  • пармезан - 60 г
  • джоджен - пресен
  • мента
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете спанака от дръжките, бланширайте съвсем за кратко и веднага охладете в ледена вода. Нарежете го.

В подходящ съд загрейте олиото и кравето масло. Последователно запържете наситнения праз, чесъна, настъргания морков, гъбите и ориза.

В края прибавете и пресния лук.

Слез запържването на зеленчуците и ориза добавете 4 чаши вода или бульон и варете около 10 мин. Отстранете от огъня, прибавете спанака, разбъркайте, да се омесят добре всички съставки, и овкусете със солта, пипера, куркумата, прибавете и пресните зелени джоджен и мента.

Разбъркате и изсипете в тавичка, заравнете и подредете върху сместа, нарязаните на шайби домати.

Печете във фурна до полуготовност /около 20 мин/, извадете и добавете ситно смляния кашкавал и пармезан към ориза със спанак. Върнете и допечете до приятен загар и коричка.

След като леко се охлади вкусната запеканка, наситнете пресен чесън отгоре.

Нарежете на квадрати и поднесете с пресни зеленчуци и кисело мляко по желание!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: