Начин на приготвяне
Изчистете спанака от дръжките, бланширайте съвсем за кратко и веднага охладете в ледена вода. Нарежете го.
В подходящ съд загрейте олиото и кравето масло. Последователно запържете наситнения праз, чесъна, настъргания морков, гъбите и ориза.
В края прибавете и пресния лук.
Слез запържването на зеленчуците и ориза добавете 4 чаши вода или бульон и варете около 10 мин. Отстранете от огъня, прибавете спанака, разбъркайте, да се омесят добре всички съставки, и овкусете със солта, пипера, куркумата, прибавете и пресните зелени джоджен и мента.
Разбъркате и изсипете в тавичка, заравнете и подредете върху сместа, нарязаните на шайби домати.
Печете във фурна до полуготовност /около 20 мин/, извадете и добавете ситно смляния кашкавал и пармезан към ориза със спанак. Върнете и допечете до приятен загар и коричка.
След като леко се охлади вкусната запеканка, наситнете пресен чесън отгоре.
Нарежете на квадрати и поднесете с пресни зеленчуци и кисело мляко по желание!
Добър апетит!