Начин на приготвяне
Смесете в купа маята, топлото прясно мляко и захарта. Оставете маята да шупне.
Прибавете яйцето, разбито с есенцията ром. Добавяйте брашното на порции, като бъркате непрекъснато.
Прехвърлете върху набрашнена повърхност и замесете еластично тесто.
Оформете го на топка и го сложете в намазнена купа. Покрийте със свежо фолио и оставете тестото да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.
Извадете тестото за маймунския хляб и го разделете на топчета с големина колкото кайсия.
Разтопете маслото. Смесете захарта и портокаловите корички.
Потопете всяко топче в маслото, а после го оваляйте в захарта.
Подреждайте топчетата на сладката питка плътно едно до друго в намазнена кръгла форма за кекс.
След като направите един ред, разпределете от сладкото.
Направете и втори ред и отново сложете сладко.
Залейте с останалото ви разтопено масло и оставете приготвения сладък хляб да втаса за още 30 мин.
Печете маймунския хляб със сладко от къпини в предварително загрята на 180°C фурна за 40 мин или до златисто.