Начин на приготвяне
Сваряваме червената леща с 1 ч.ч. вряща подсолена вода, заедно с нарязаните на ситно лук и чесън и настъргания фино – пресен корен джинджифил (измит и обелен). Варим в тенджерка, захлупена с капак, докато омекне, и добавяме още около 1/3 ч.ч., за да се досвари варивото.
Когато се изпари излишната вода, сваляме от котлона и разбъркваме с нахута (стерилизиран, от буркан), магданоза (нарязан на много ситно), содата, и подправките на вкус – хималайска сол, кимион, куркума, гарам масала, черен и червен пипер.
Намачкваме сместа с ръчен пасатор, докато се получи едросмляно пюре. Добавяме шарлана и сгъстяваме с царевичното фино брашно.
От полученото тесто оформяме средни веган кюфтенца и ги пържим с малко шарлан в загрят тиган с незалепващо керамично покритие. След като позлатеят, обръщаме внимателно, за да придобият златна коричка и от другата страна. Получават се около 15-16 бр. зеленчукови кюфтета.
Поднасяме кюфтетата от нахут топли и ароматни, по желание с тахини сос или млечна чеснова разядка.
Разкошни веган кюфтета от червена леща и нахут – пренасящи ни в Изтока с ориенталския си вкус и аромат!
Чудно Вкусно!