Гръцки обреден хляб Лагана

30/06/2020
"Приготвянето на домашни хлябове е работа за майстори, доказваме го още веднъж с този гръцки обреден хляб "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо204
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • брашно - 470 г
  • вода - 270 мл
  • зехтин - 3 с.л. + за намазване
  • мая - 15 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • сусам - за поръсване
  • черен кимион - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъцкият хляб Лагана се приготвя в първия ден на великденските пости или в деня на така наречения чист понеделник.

По традиция е плосък хляб и формата му е овална, като в оригинален размер е дълъг, но в домашни условия вместо един голям се приготвят два по-малки и къси хляба. Правим това поради разбираеми причини касаещи размера на обикновената фурна във всяко домакинство.

Традиционно този хляб е безквасен, но с годините започва да се приготвя с мая или квас.

Пухкавата му и мека вътрешност е обгърната от хрупкава и твърда коричка, а за да постигнем този ефект, трябва да имаме меко тесто и да използваме хубаво брашно. Най-добрият вариант е да смесим обикновено бяло тип 00 със такова от твърда пшеница 50/50. Добре дошли са и други съотношения, но трябва да се има предвид, че различните брашна имат различна способност за поемане на течности.

За по-лесно измесване ползвайте миксер с приставки за тесто. В купата му сипете брашната със солта и направете кладенче.

Активирайте маята в леко затоплената вода със захарта. Когато шупне, сипете в кладенчето заедно със зехтина и влючете за 5 до 7 минути или до получаване на гладко, меко и еластично тесто.

Сами ще усетите дали е необходимо да се добави още малко течност или пък брашно - с пипане на тестото ще разберете какво му е нужно, тъй като споменахме, че различните видове брашна имат различна абсорбираща течността способност.

Хубаво омесеното тесто оставете в купата да втаса за 50 минути, покрито с кърпа.

Разделете на две части и оформете на издължени овални и тънки до 1.5-2 см хлябове или един по-голям. Направете това директно върху намазнената тава, в която ще печете или върху пласт хартия за печете.

С дървено шишче формирайте дълбоки дупчици по повърхността.

Намажете хляба със малко зехтин и поръсете със сусам и по желание черен кимион. Оставете отново да втасат за около 30 минути.

Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете до златист загар.

Охладете гръцките хлябове върху решетка и разчупете на вашата трапеза.

Освен за традиционния повод този чудесен хляб е много подходящ и за поднасяне при всеки празничен или ежедневен случай, когато имате хубава разядка, с която да го акомпанирате.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар