Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Любовна питка

Любовна питка

Тодоринка БернардоваТодоринка Бернардова
Иноватор
2091k5241k1
Любовна питка
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
15/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Любовната питка влиза право в сърцето, така че бързо, бързо запретнете ръкави и я направете"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 г
  • мая - 1/2 пакетче суха /5 г/
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 100 мл вода и захарта.

Яйцето и единият белтък се разбиват и се прибавят към маята.

Сипва се олиото. В дълбока купа се сипват продуктите и се замесва тесто - меко и нелепнещо.

Премества се на плот и се доомесва. Остава се да втаса покрито с кърпа.

Преди да се разточи, се отрязва едно топче, от което да изрежем сърца за украса на питката.

Останалото тесто се разточва на кръг тънък лист. Разрязва се на триъгълници и се завиват на кифлички.

Подреждат се във формата сърце.

Завива се и отново се остава да втаса. Когато бухне тестото и изпълни формата, се намазва с разбития жълтък.

Разточва се отделеното тесто и се изрязват с форми сърца.

Подреждат се върху питката и те се намазват с жълтък.

Поръсва се със сусам и мак и се изпраща във фурната. Любовната питка се пече на 200°C до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: