Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплените мляко и вода. Добавете захарта и разбъркайте.
Пресейте брашното върху кухненски плот и в средата направете кладенче. Изсипете вътре маята (не я чакайте да шупне), леко разбития със сол белтък и олиото. Постепенно замесете меко тесто и го прехвърлете в намазнена купа.
Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за около час. Разделете готовото тесто на 5 части (еднакви) и всяка една разточете на кръгла кора, която не е много тънка.
Поръсете цялата й повърхност с настърган кашкавал и от два от нейните краища навийте, за да се получи нещо като борд, който е пълен с кашкавал. Съберете двата отворени края и ще получите лодка. Във вътрешността върху кашкавала натрошете сирене.
Подредете готовите хачапури в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Ако не се събират, използвайте втора тава. Оставете хачапурите да втасат втори път за 30-40 минути.
Намажете бордовете им с разбит жълтък и сложете да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете ги от фурната и чукнете във всяка лодка по 1 яйце. Отново върнете във фурната.
Намажете Аджарското хачапури с яйце с малко масло и хапвайте веднага.