Начин на приготвяне
В голяма купа пресявам брашното. Отделям част от него и в едната част смесвам солта.
Маята слагам да се активира в съд със захарта, 100 мл от водата или прясно мляко, добавям и 3 с.л. брашно. Разбърквам добре и оставям да шупне във студена фурна за около 20 минути.
През това време смесвам течните съставки и когато маята се е активирала, ги добавям в брашното, смесено със солта.
Меся меко тесто, което оставям да почине половин час. Оформям всеки път различно, днес я оформих като усукан тутманик. Разточих на 4 кръгли кори, мажа ги обилно с олио и поръсвам със сирене. Последната не я мажа с олио. Нарязах на широки ленти, които усуквах на място.
За среда направих едно по-малко топче, на кора, която нарязах не докрай. В единия ѝ край сложих сирене и навих на руло като охлюв. Около него поставих всички рула и оставих да втаса втори път.
След второто втасване я намазах със жълтъците, смесени с малко олио, поръсих и със сусам на места.
Пекох питката на 180 градуса с вентилатор само на долен.
Печенето беше около 30 минути, като по някое време я покрих със алуминиево фолио да не прегори.
Пробвам с дървено шишче за готовност.
Питката за добре дошъл беше за приятелка и още нямам отзиви дали им е харесала на вкус!