Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за добре дошъл

Питка за добре дошъл

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Питка за добре дошъл
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Кой може да устои на аромата на топла питка?!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • мая - 1/2 кубче (20 г)
  • яйца - 2 (жълтъците оставям за намазване)
  • вода - 300 мл прясно мляко
  • сирене - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресявам брашното. Отделям част от него и в едната част смесвам солта.

Маята слагам да се активира в съд със захарта, 100 мл от водата или прясно мляко, добавям и 3 с.л. брашно. Разбърквам добре и оставям да шупне във студена фурна за около 20 минути.

През това време смесвам течните съставки и когато маята се е активирала, ги добавям в брашното, смесено със солта.

Меся меко тесто, което оставям да почине половин час. Оформям всеки път различно, днес я оформих като усукан тутманик. Разточих на 4 кръгли кори, мажа ги обилно с олио и поръсвам със сирене. Последната не я мажа с олио. Нарязах на широки ленти, които усуквах на място.

За среда направих едно по-малко топче, на кора, която нарязах не докрай. В единия ѝ край сложих сирене и навих на руло като охлюв. Около него поставих всички рула и оставих да втаса втори път.

След второто втасване я намазах със жълтъците, смесени с малко олио, поръсих и със сусам на места.

Пекох питката на 180 градуса с вентилатор само на долен.

Печенето беше около 30 минути, като по някое време я покрих със алуминиево фолио да не прегори.

Пробвам с дървено шишче за готовност.

Питката за добре дошъл беше за приятелка и още нямам отзиви дали им е харесала на вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: