Начин на приготвяне
Маята се разбърква със захарта и брашното в купичка.
Прясното мляко се затопля леко. Прибавя се при продължително бъркане 1/4 ч.ч. прясно мляко. Сместа се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Брашното от лимец се пресява в купа, в която ще се меси. В средата се прави кладенче, в което се слагат яйцата (без единия жълтък) и останалото прясно мляко.
Прибавя се и шупналата мая.
Замесва се тесто, което се оставя да втаса 1 час. След като втаса, тестото се разделя на две части.
Едната част се разточва и се поставя в намазана с олио тава, в която ще се пече.
Орехите се смилат на едро и се разбъркват с меда и канелата. С плънката се намазва кората.
Другата кора се разточва е се слага върху плънката.
В средата погачата се притиска с кръгла купа или форма за рязане, за да се оформи кръг.
От кръга навън лимецовата пита се нарязва на триъгълници, като всеки се усуква два пъти.
Погачата се оставя да втаса, след което се намазва с жълтъка, разбъркан с олио.
Пече се 30 мин на предварително загрята фурна на 180 °C.
След като се извади от фурната, се намазва с масло.
Лимецовата медена погача с орехи за Петковден е много вкусна.