Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печени зеленчуци»Карфиол на фурна по гръцки на Джейми Оливър

Карфиол на фурна по гръцки на Джейми Оливър

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Карфиол на фурна по гръцки на Джейми Оливър3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Харесвате Джейми Оливър? А ако знаете само колко е вкусен този карфиол на фурна по негова рецепта.."

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • лук - 1 глава, жълт или червен
  • картофи - 3 бр., около 300 - 400 г
  • маслини - 10 бр., обезкостени
  • домати - 1 консерва, голяма, цели белени домати
  • лимон - 1 бр.
  • грах - 200 г, замразен
  • риган - 1 к.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимонът се обелва с белачка.

Лукът се нарязва на половина и оттам всяка половина на 3. Парчетата се разделят на слоеве. Картофите се обелват и нарязват на по-едри кубчета.

Чесънът се обелва.

В тенджерата се слага кората от лимона и се загрява на висока температура.

Налива се олио и се запържват в него лукът и скилидките чесън. После се прибавят картофите, маслините и се овкусява с риган.

Малко след това се изсипват доматите. Намачкват се леко, да се разчупят, но не трябва да са на дребно или на пюре.

Налива се 1 ч.ч. вода и след като заври, се прибавя замразеният грах.

Карфиолът се почиства, премахват се листата и стеблото.

Целият карфиол се поставя в средата на тавата. Намазва се с олио и се поръсва със сол.

Всичко от тенджерата се изсипва около карфиола.

Зеленчуците на фурна се пекат се около 1 час в загрята на 200 °C фурна.

Когато се извади от фурната, се премахва кората от лимона се поръсва с малко лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: