Начин на приготвяне
Измийте и подсушете фагрито. Поставете рибата върху кухненска дъска и направете около 4 напречни прореза по цялото горно филе, стигайки почти до костта. Нека има около два пръста разстояние между всеки прорез.
Натрийте отвътре и отвън със сол, бял пипер и зехтин и положете в тавичка с разрезите нагоре. Тавата може да е само намаслена или пък покрита с фолио или хартия за печене, с цел да не залепва за нея фагрито.
В процепите мушнете по един тънък тезен лимон и полейте с бяло вино, струйка зехтин и много малко водичка (водата сипете само на дъното, а не директно върху рибата, като може да я добавите и по време на печенето, само ако забележите че течността е извряла)
Пъхнете в загрята на 180-190 градуса фурна с вентилатор и печете рибата около 30-35 минути или докато окото на рибата побелее.
През това време си обелете и нарежете чесъна на тънки кръгчета. Сложете го да се запържи в повечко зехтин. Ако искате да го сервирате хрупкав, щом леко порозовее го извадете. В противен случай, продължете нататък.
Сложете лют пипер на люспи, и след като се запържи леко, сипете оцета и редуцирайте, после добавете сока от един лимон с разбито в него малко нишесте за плътност.
Бъркайте непрестанно като при нужда сипвате още течност - вода или бяло вино.
Към соса е хубаво да се добавят и соковете на рибата, отделени при печенето.
След като фагрито е изпечено, полейте със сос и поднесете на момента.
* Ако киселинността на соса за рибата ви се струва прекалена, можете да замените оцета изцяло с бяло вино и да разчитате само на киселинността на лимона.
Гъстотата на соса също е според предпочитанията, но е добре да е по- рядък, за да се слее с рибата, след като я залеете.
Фагрито на фурна с разкошен сос е готово.