Начин на приготвяне
В дълбока купа смесете водата и солта за саламурата. Разбъркайте добре и сложете рибните филета да престоят вътре 5 минути, след което извадете и подсушете много добре.
Загрейте зехтина в тиган с широка повърхност и запържете за много кратко ситно накълцаните скилидки чесън.
Добавете гъбите, нарязани на четвъртинки, солта, прясно изцеденият сок от лимон и черния пипер. Оставете да се задушават за 10 минути като периодично отваряте капака и разбърквате.
След като измине това време, добавете маслото и ситно скълцани листенца пресен розмарин.
Гответе още 10 минути, като през това време направите и рибата, за да са готови за сервиране едновременно и двата компонента от ястието.
Филетата от мерзуза направете по стандартния начин, запичайки ги до лек загар от двете страни в тиган с малко зехтин. Взависимост от дебелината им ще са ви нужни от 3 до 4 минутки от всяка страна, като огънят трябва да е силен и тиганът да е с незалепващо покритие. Внимавайте при обръщането на печената риба, ако филетата са без кожа.
Сервирайте крехката мерлуза с лимоновите гъбки и украсете с още стръкчета или листенца от пресен розмарин.
Добър апетит!