Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от ципура с бели аспержи

Филе от ципура с бели аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Филе от ципура с бели аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Едно изискано и много вкусно ястие - филета ципура, поднесени с бели аспержи Истински разкош в чиния"

Необходими Продукти

  • ципура - 4 големи филета с кожа
  • бели аспержи - 500 г пресни
  • майонеза - 125 г
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 1 глава
  • зехтин - 50 - 70 мл
  • сол - 1 ч.л. + за овкусяване на рибата
  • захар - 1 ч.л.
  • За винегрет
  • чушки - 1/2 зелена+1/2 червена
  • домати - 1/2 бр.
  • краставици - 1/2 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • оцет - на вкус
  • зехтин - 50 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и обелете аспержите с много фина белачка за зеленчуци. Отрежете около 1-2 см от краищата им. Махнете само жилавата част, усеща се къде стъблото става крехко.

Дори ако аспержите са по-тънки и крехки може да не се наложи да премахвате нищо.

Налейте вода във висок и тесен съд, за да могат аспержите да стоят изправени. Потопете ги за секунди, за да прецените колко да е нивото на водата - връхчетата трябва да останат НАД нивото й. Извадете ги и сложете лъжичка сол и лъжичка захар във водата.

Загрейте на умерен огън докато започне да къкри, но без да завира бурно. Тогава потопете белите аспержи и варете 10-15 минути (зависи от дебелината им).

Извадете ги в чиния и оставете настрана. Ако са по-омекнали най-добре да ги потопите за кратко в ледена вода, за да спрете процеса на готвене, но не ги подлагайте директно под течащия чучур на мивката, защото съществува опасност да нараните крехките връхчета.

Докато се готвят аспержите, имате време да си направите винегрет от ситно накълцани зеленчуци, с който ще подправките едновременно тях и ципурата.

Почистете краставицата, лука, чушките и домата (без семките) и ги накълцайте на ситни и еднакви по големина кубчета. Смесете в купа заедно със зехтина, оцет и сол.

След това направете един хрупкав чипс от чесън:

Обелете скилидките, нарежете ги на тънки колелца и изпържете в зехтин на умерен огън докато станат леко златисти. Много внимавайте да не ги загорите, защото ще нагарчат и не е приятно. Извадете чипса от чесън като запазите зехтина, който се е ароматизирал прекрасно.

След като е готово всичко се заемете с рибата. Може да я изпечете на плоча или на тиган с малко зехтин докато стане златиста от двете страни. Първо винаги запичайте откъм кожата и после обръщайте от другата страна. Извадете рибните филета и ги разпределете в 4 чинии за сервиране на индивидуални порции.

Полейте с по малко от ароматния зехтин и поръсете с хрупкавия чеснов чипс.

Сложете по четвъртинка лимон на всяка порция, както и по лъжица майонеза (тя върви добре с аспержите).

Накрая разпределете и деликатните бели аспержи, като ги покриете със винегрет.

Сервирайте ястието топло с бутилка хубаво бяло вино.

Филето от ципура с бели аспержи е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: