Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна

Козунак с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Козунак с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна
Снимка: Зори
2 / 5
08/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Готовият изпечен козунак, с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна е уникално вкусен! Няма друг като него!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 140 мл
  • мая - 1 пакетче, суха
  • захар - 220 г
  • яйца - 3 бр.
  • екстракт от ванилия - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр. кората
  • олио - 60 мл
  • краве масло - 60 г
  • брашно - 550 г
  • сол - щипка
  • локум - 140 г
  • пудра захар - 1 - 2 с.л.
  • стафиди - 100 г сушени
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се разбъркват 50 мл топло прясно мляко, сухата мая и 1 с.л. захар. Съдът се покрива и се оставя маята да се активира.

Локумът се нарязва на ситни кубчета и всяко се овалва в пудра захар, за да не лепне.

Стафидите се прехвърлят в чаша и към тях се сипва ваниловата есенция, разбъркват се и се оставят настрана да набъбнат.

С миксер се разбиват 3 яйца и се постепенно се добавя 220 г. захар, 90 мл прясно мляко и кората от 1 лимон.

Смесват се 60 г разтопено краве масло и 60 мл олио. Не трябва да е много гореща сместа, а само затоплена. Налива се 2/3 от мазнината при яйцата и сместа се разбърква.

Пресява се 2-3 пъти 550 г брашно и към него се добавя една щипка сол.

Съставките за козунака се прехвърлят в хлебопекарната, като се спазва следната последователност:

първо се налива течната яйчна смес, след това млякото с активираната мая и най-накрая се добавя и брашното.

Хлебопекарната се пуска на програма месене - общо 3 пъти за по 25 - 30 минути, като по време на месенето постепенно с помощта на лъжица се сипва и остатъка от затоплената мазнина.

Тестото се изважда от хлебопекарната и се разделя на три равни части и всяко се разточва с намаслени ръце на правоъгълна форма. Поръсва се със стафидите и локумчетата и се завива на руло, а трите рула се оплитат заедно на козуначена плитка.

Тавата за печене се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина.

Козунакът от хлебопекарната се прехвърля в тавичката и се оставя да втаса за поне 1 час във фурната на 25-30 градуса, докато удвои обема си.

Разбива се 1 яйце със 1 с.л. прясно мляко и със сместа се намазва козунака, поръсва се с кристална захар и пече 15 минути на 160 градуса, а след това се покрива с алуминиево фолио и се пече до готовност за още поне 35 минути.

Готовият изпечен козунак с локум и стафиди, замесен в хлебопекарна се изважда от тавичката заедно с хартията за печене и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно.

След това се съхранява в плик, за да остане мекичък.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: