Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плетен обреден хляб

Плетен обреден хляб

Плетен обреден хляб
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Обреден хляб, тъй красив - невероятно чувство на удовлетворение е да сътворите такава красота"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 250 мл
  • топла вода - 100 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - около 1 кг
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава смесете сухите съставки, като ги пресеете. Отделете единия жълтък за намазване, а течните съставки сипете при сухите и замесете хубаво средно меко тесто.

Оставете тестото да втаса, след което го разделете на 2 или 3 части, зависи колко големи искате да са хлебчетата.

Вземете една част от тестото и отделете от него малка топка. От голямата част оформете плосък фитил.

От малката част разточете елипсовидна кора, по средата нарежете на ленти, които оплетете, като промушвате една под друга.

Оплетената част тесто поставете върху фитила и така го поставете във форма за козунаци или хлебчета.

Готовите хлебчета оставете да втасат, след което намажете с жълтъка и печете в загрята фурна на 170 °C.

Плетен обреден хляб е рецепта за едни много вкусни и апетитни хлебчета за специални поводи.

Вижте още идеи за празнични питки, както и какво тесто ни трябва за украса на питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: