Класическа рецепта за козунак

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
642
1k
215
692
1
Класическа рецепта за козунак
Снимка: Зорица
1 / 3
26/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне50 мин.
Сготви6 мин.
Общо56 мин.
Порции5
"Готвите ли се за Великден? Ето още една от избраните ни рецепти"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Маята се размива в млякото, прибавят се захарта и брашното, разбърква се на рядка кашица, захлупва се и се оставя на топло, но не горещо място да втасва.

Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, ванилиите и лимоновата кора, като се отделя един жълтък за намазване.

Брашното се пресява със солта на купчина в подходящ за месене съд и в средата й се прави кладенче. Изсипват се бухналата мая, яйчната смес и се замесва тесто.

Меси се, като ръцете се топят в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли.

Намазва се с топло олио, покрива се с найлон и се оставя да втасва на топло. Размесва се още веднъж или два пъти и пак се оставя да втасва, докато увеличи обема си двойно.

Тестото е достатъчно за 5 козунака. Слага се в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й, оставя се да втаса още веднъж.

Намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: